Eroul medieval-Cantecul lui Roland

15 09 2012

Avem nevoie de eroi.Sunt ceea ce noi nu putem fi,nevoia noastra de mai bine ,partea rebela din noi.Epopeele medievale sunt cel mai bun exemplu de venerare a unor personaje iesite din comun.Ei au fost numiti cavaleri si cantati in operele trubadurilor.Un astfel de exemplu este „Cantecul lui Roland”.

Desfasurarea actiunii este simpla.

Carol cel Mare și armata sa luptă de șapte ani în Spania. Marsilion, regele sarazin al Sarragossei, poartă o discuție cu nobilii săi. La sugestia lui Blancandrin, Marsilion hotărăște să simuleze că se predă, pentru a asigura retragerea francilor de pe pământurile sale.

Marsilion trimite emisari pentru a negocia predarea sa lui Carol: Blancandrin, șeful delegației, promite, cu rea credință, că, în cazul în care Carol se întoarce la Aachen (Aix-la-Chapelle), Marsilion îl va urma la scurt timp și se va converti la creștinism.

Nobilii creștini discută despre cum ar trebui să răspundă ofertei lui Marsilion. Roland nu are încredere în acesta, însă GanelonNaimon și majoritatea celorlalți consideră că merită să fie considerat sincer. Carol este de acord, dar îi este greu să aleagă un ambasador care să-i ducă lui Marsilion acest mesaj.

El nu dorește să aleagă un cavaler de valoare.Roland recomandă atunci trimiterea lui Ganelon, tatăl său vitreg. Acesta consideră propunerea sa ca o insultă, îl amenință pe Roland, și, în timpul călătoriei cu Blancandrin la Zaragoza, plănuiește să se răzbune.În momentul când cei doi ajung la Curtea regelui Marsiliun, complotul de trădare împotriva lui Carol cel Mare şi de eliminare a lui Roland este deja pus la cale. Acceptând oferta lui Marsiliun, Carol cel Mare va fi convins să se retragă şi îl va lăsa pe Roland la comanda ariergărzii – vulnerabil, aşadar, la un atac musulman.

Primind cheile Zaragozei de la trădătorul Ganelon, Carol cel Mare traversează Pirineii spre Franţa, încrezător că Marsiliun îl va urma în pace. Comandant al trupelor rămase în urmă, Roland este surprins de o mare armată musulmană pe când intra cu oamenii lui în trecătoarea Roncesvalles. Mândrul cavaler ignoră sfatul camaradului său Oliver şi nu sună din cornul de fildeş pe care l-a primit de la Carol cel Mare ca să ceară ajutor la nevoie. „Ar fi o faptă de nebun!“, protestează el. „Curând“, îl asigură el pe Oliver, „îl va lovi pe inamic atât de crunt cu sabia Durendal, încât lama acesteia va fi plină de sânge musulman”.

În ciuda bravurii lui Roland şi a eforturilor sale eroice de a rezista forţei superioare a inamicului, francii cad unul câte unul. Roland sună prea târziu din corn, efortul acesta final făcând să-i plesnească venele de la tâmple. Auzind îndepărtata chemare, Carol cel Mare se întoarce în grabă, ajungând însă prea târziu şi găsindu-şi temerarul nepot mort alături de ceilalţi luptători ai ariergărzii.

Faptele istorice au fost cu totul altele.Carol cel Mare se retragea din Spania in august 777 d.Chr. prin stramtoarea Roncesvalles din Pirinei.Ariergarda sa este incercuita de localnicii basci,dornici de prada.In lupta care a urmat este ucis si un anume Hruoland.Ambuscada a fost descrisa pe larg in „Vita Caroli Magni” ,o lucrare despre viata lui Carol cel Mare scrisa in 814 d.Chr.

„Cantecul lui Roland”a fost cumva folosit ca o” propaganda „aparuta exact la momentul oportun,la sfarsitul sec.XI-lea d.Chr.,atunci cand Europa se angajase deja in prima cruciada impotriva „necredinciosilor musulmani.”Era nevoie de eroi de genul acesta,era nevoie de exemple de sacrificiu suprem.(„reclama” juca si atunci un rol important in viata oamenilor).

Concluzia este ca avem nevoie de eroi .Sunt ceea ce ne dorim sa fim.

Reclame

Acțiuni

Information

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Ancient Code

Deciphering History Together

Secretele Zeilor

de Claudiu-Gilian Chircu

Earth 4 All Web Magazine

Ancient Mysteries, Healing, Science & News

%d blogeri au apreciat asta: