Tristan si Isolda

22 09 2012

Una din legendele romantice ale Evului Mediu.care mai trezeste inca pasiuni in inimile cititorilor din toata lumea.Două nume ce nu se pot rosti separat, când spui Tristan, automat îţi vine continuarea, Isloda. Cuplul reprezintă mitul iubirii invincibile. Vechea lor poveste celtică, despre Tristan cel trist şi blonda Isolda este o poveste de iubire magică dar aparent imposibilă.

POVESTEA incepe asa:

Cândva, pe vremea regelui Arthur, în Cornwall stăpânea regele Marc. El veghea din castelul său, Tintagil, să nu calce dusmanii, saxonii, pe coastele britone. Într-o bătălie în care era să-și piardă viața, regele Marc fusese salvat de sabia lui Rivalen, regele din Loonois. Drept răsplată, încuviințase căsătoria acestuia cu sora lui, Blanchefleur.

Făcură nunta, dar nu apucară să fie fericiți prea mult. Veni curând vestea că Loonois fusese atacat. Regele Rivalen își luă tânăra soție și o duse într-un castel întărit, apărat de credinciosul Rohalt.

Luptele au durat mult timp. Blanchefleur aștepta să nască atunci când sosi un sol cu vestea morții soțului ei. Ea născu un băiat și muri. Cavalerii regelui hotărâră ca Loonois să fie condus de Rohalt până va crește mare fiul regelui, căruia îi puseră numele Tristan. Mai hotărâră ca toată lumea să știe că este fiul lui Rohalt, ca să nu încerce dușmanii să îl ucidă.

Gorvenal, fostul scutier al regelui Rivalen, îl crescu pe Tristan și îl învăță, de la șapte ani, arta de a lupta, dar și domesticirea fiarelor, cântul la harpă  și toate câte trebuia să le știe un cavaler adevărat. La cincisprezece ani arăta ca de optsprezece și toate tinerele se prăpădeau de dragul lui, în timp ce el rămânea nepăsător.

Într-o zi însă, pe când cânta fără grijă pe malul mării, Tristan fu răpit de pirați. Din clipa în care îl urcară pe corabie, timp de trei zile, marea fu zbuciumată de furtună. Pirații, crezând că zeul mării e supărat că a fost răpit tânărul, îl aruncară în apă. Marea îl duse pe țărmul regelui Marc. Fără a ști că este chiar nepotul lui, fiul surorii sale-Blanchefleur, regele Marc, încântat de darul minunat al lui Tristan de a compune și de a cânta, îl făcu bard al curții sale, promițînd că îl va face și cavaler, dacă se va arăta priceput și la meșteșugul armelor. Tristan luă parte și la petreceri și la lupte și fu primul la toate. În curând, nu mai era nici o copilă în Cornwal care să nu-l iubească pe tânărul din Loonois.

Nu după mult timp, ajunse acolo și Rohalt, care colindase mările în căutarea lui Tristan. Bucuros, le destăinui și lui Tristan și regelui Marc cine era, de fapt, tânărul. Marc își aminti cum îl salvase tatăl lui Tristan când îl atacaseră saxonii și îi spuse tânărului că îi va ține loc de tată. Îl armă cavaler, apoi Tristan se întoarse în Loonois, unde le spuse cavalerilor și poporului că îl lasă de bună voie pe Rohalt să domnească, iar el se va întoarce la regele Marc, unchiul său, după cum îl rugase acesta.

Ajunse Tristan la Tintagil, dar îl găsi pe unchiul său foarte supărat. O ceată de cavaleri din Irlanda, în frunte cu uriașul Morholt, cereau tribut celor din Cornwall. Dacă nu plăteau, oastea lor era gata de război. Morholt spuse că mai era o cale, să lupte cineva cu el și, de va fi învins, nu le vor mai cere niciodată tributul.

Tristan spuse că se va lupta el cu Morholt. A doua zi în zori, se urcară fiecare în câte o barcă și ajunseră pe o insulă pustie, cum voise uriașul Morholt. Barca lui Tristan avea pânze albe, a lui Morholt avea pânze purpurii. După trei zile, spre Tintagil venea barca cu pânze purpurii. Cavalerii irlandezi izbucniră în strigăte de bucurie, dar amuțiră când din barcă coborî Tristan, victorios. Supărați că Morholt, fratele reginei lor, murise, irlandezii plecară.

Tânărul Tristan însă, era rănit grav, de sulița cu vârful muiat în otravă a lui Morholt. Nimeni nu putu să îl vindece și Tristan își pierdea puterile tot mai mult. Într-o zi îi ceru credinciosului său Gorvenal să îl urce pe o barcă și să îl lase în largul mării. Supus, acesta făcu așa cum îi ceruse stăpânul său.

Pe mare, Tristan cântă la harpă până când i se întunecă vederea și îi căzu mâna de pe coardele harpei. Când se trezi, se afla într-o odaie cu o fată cu părul lung, ca de aur, care îl îngrijea. Îi spuse că era un cântăreț, iar ea îi spuse că e fata regelui Irlandei și că o cheamă Isolda. El fusese găsit de niște pescari, ale căror femei nu reușiseră să îl lecuiască și o vestiseră pe regină. Regina se pricepea să vindece bolile și o învățase și pe Isolda. Fiind în doliu după fratele ei, Morholt, cel ucis de prințul Tristan, încredințase fiicei ei vindecarea cântărețului găsit pe mare. Isolda îl întrebă de unde e, sperând să nu fie din Cornwal, cu care erau în așa o mare dușmănie. Fără a minți, Tristan spuse că se născuse în Loonois, dar nu spuse cine e și de unde vine.

Îndată ce se vindecă, Tristan se pregăti de plecare, cât mai repede, pentru a nu fi recunoscut de cavalerii care îl însoțiseră pe Morholt în Cornwal. Se întoarse la Tintagil și îi povesti înflăcărat regelui Marc despre frumoasa Isolda, cea cu părul de aur. Cum regele era cam înaintat în vârstă și nu era însurat, cum cavalerii îi tot cereau să se însoare, după cum se cuvenea, cum regelui i se aprinsese inima după Isolda, hotărî să o ia pe aceasta de soție. Și cum Tristan îi era vasal, căci el îl armase cavaler, îi ceru să se ducă să o ceară de soție în numele lui.

Tristan isi ia angajamentul de a se duce sa-i ceara mâna Isoldei in numele regelui Marc. Ajungând in Irlanda, el se infatiseaza inaintea regelui si ii cere mâna fiicei sale. Aceasta refuza propunerea deoarece afla ca el este asasinul fratelui sau, dar regele hotaraste ca Isolda sa se casatoreasca cu regele Marc. Mama Isoldei ii da insotitoarei acesteia doua sticlute cu licori, una pentru iubire iar cealalta pentru moarte.

Tristan si Isolda pornesc impreuna cu soldatii spre regatul Cornwall. Insa peste noapte ei stau in corturi. Isolda pune la cale sa-l ucida pe Tristan stiind ca insotitoarea sa are licoarea mortii. Asa ca il provoaca la un pahar cu vin in care toarna licoarea data de slujitoare. Tristan stiind ca slujitoarea Isoldei i-a dat otrava si vazând-o pa Isolda ca bea si ea lua paharul si il bau pe tot pentru ai satisface dorinta de al vedea mort. Insotitoarea Isoldei a schimbat sticlutele intre ele Isolda si Tristan baund elixirul dragostei.

La lasarea diminetii ei pornesc din nou la drum, amândoi mirându-se de ce licoarea nu si-a facut efectul . Ei au pornit pe mare, dar  nerezistând dragostei, Isolda intra in camera lui Tristan si cade in mrejele dragostei. A doua zi, Tristan regreta acest lucru. Ajungând la regatul Cornwall,el incearca sa-i dezvaluie adevarul lui Marc, dar o vraja a mamei Isoldei il opreste. La nunta acesteia cu regele Marc, Tristan este cavaler de onoare, dar nu a privit deloc mireasa, acest lucru netrecand neobservat.

In continuare frumoasa blonda isi joaca cu rolul de sotie,noaptea devenind,insa,amanta pentru iubitul ei Tristan.Regele află despre escapadele soţiei, iar chipesul amant este condamnat pe rug. Reuşeşte să scape şi împreună cu Isolda începe o viaţă singuratică în pădurea sălbatică. Chiar dacă traiul pentru ei este foarte greu, se pare că, pentru moment, iubirea dintre ei este mult mai puternică.

Sentimentul datoriei fata de sot (e un concept medieval)primeaza si Isolda este nevoita sa se intoarca la palat.Inima va ramane pentru totdeauna alaturi de Tristan.Acesta paraseste tara si nu isi mai gaseste linistea niciodata.Cauta cu disperare o alta Isolda ,dar nu se va mai apropia de nici o femeie.

Probabil ca sfarsitul acesta dramatic a facut aceasta poveste atat de frumoasa(un happy-end ar fi fost repede uitat).E una din povestile de dragoste pe care eu, personal, o regasesc cotidiana.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Cabal in Kabul

Cabal in Kabul

Secretele Zeilor

de Claudiu-Gilian Chircu

Earth 4 All Web Magazine

Ancient Mysteries, Healing, Science & News

%d blogeri au apreciat: